Informatie voor de werknemer

Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt, staat je leven op zijn kop. Je gaat in eerste instantie over op de overlevingsstand. Je leven staat op pauze. Dromen en doelen? Hier denk je niet meer aan. Je wil duidelijkheid. Duidelijkheid over je toekomst, over je zorgen, over je angsten. Maar ook hoe gaat het verder op je werk?

Werk heeft veel betekenissen voor je.

Werk heeft er altijd voor gezorgd wie jij bent, je identiteit. Werk geeft je ook voldoening, een plek waar jij je kan ontwikkelen. Werk zorgt ook voor inkomsten. Maar wat als je ziek wordt? Kan je je nog volledig inzetten? Vanuit je werkgever wordt je gestimuleerd om te re-integreren. De wetgeving rondom ziekteverzuim is hierin leidend. Maar wat betekent dit voor jou? Wat als jij door wilt blijven werken of juist minder wilt gaan werken.

Misschien heb je wel vragen als:

  • Wat kan ik nog aan, hoe houd ik mijn balans?
  • Kan ik deze functie nog wel uitvoeren, kan ik de druk nog aan?
  • Wil ik nog wel deze uren blijven werken?
  • Wat gebeurt er als ik niet meer beter wordt? Wat zijn dan mijn mogelijkheden?

Hoe ga je hiermee om?

Als je jezelf in staat acht om weer te gaan werken kan het zijn dat je tegen zaken aanloopt. Zoals bijvoorbeeld het werk oppakken met de klachten die je over hebt gehouden aan de behandelingen, als concentratieproblemen, vermoeidheid, geheugenproblemen. Daarnaast kan het zijn dat de plek die werk voor jou in je leven inneemt veranderd is. Wat is je nieuwe rol op het werk, hoe ga je om met je collega’s, hoe ga je om met de verwachtingen die anderen van jou hebben? Het kan zijn dat dit stressvol voor je is of dat je heel moe terugkomt van een dag werken. Je moet hier iets mee maar hoe pak je dat aan?

Het is heel belangrijk om te blijven praten

Doordat je je anders voelt op het werk dan voorheen kan het zijn dat dit je eigenwaarde aantast. Hierdoor kan het zijn dat je meer stress en onbegrip ervaart. In gesprek blijven met je werkgever en je collega’s kan er voor zorgen dat zij weten wat er in je omgaat, tegen welke problemen je aanloopt, maar ook wat je als vervelend ervaart. Als jij hierover open bent is het voor de ander makkelijker te begrijpen waar jij tegen aanloopt. Maar hoe doe je dit, met wie kan je vertrouwelijk praten, wat vertel je wel en wat kan je beter nog even voor jezelf houden?

Het is belangrijk dat jij weet wat jij wilt!

Het erover hebben is een, maar je weet dat je vooral jezelf tegenkomt als je kanker hebt (overwonnen). Erover praten is heel belangrijk. Dingen waar je tegen aan kan lopen is bijvoorbeeld je eigenwaarde, hoe ga je om met een lichaam dat ziek is (geweest), met de gevolgen van de behandeling, je angsten, met de zingeving je dromen en je ambities die je had voordat je ziek werd.

Door coaching ga je met deze vraagstukken aan de gang. Pak je de dingen waar je tegen aanloopt aan of doe je net of ze er niet zijn? Je krijgt inzichten en wordt je ervan bewust hoe jij omgaat met jouw situatie.

Je gaat je vragen beantwoorden: wat wil je bereiken in je werk? Kan dit in je huidige baan of ga je kijken of je dit op een andere manier kan bereiken zoal bijvoorbeeld een andere functie of een andere werkgever.

Welke stap jij ook gaat zetten, het gaat om jou. Het gaat erom dat jij weer regie krijgt over jouw leven, over jouw toekomst.

Coaching op het werk is dan ook altijd maatwerk.