Informatie voor de werkgever

Als je medewerker te maken krijgt met kanker gebeurt er veel op de werkvloer. Niet alleen met deze medewerker maar ook met zijn collega’s, de leidinggevende en HR. Niet alleen de werkdruk verhoogt voor jouw organisatie, maar ook de manier waarop je met deze medewerker omgaat. De medewerker die te horen heeft gekregen dat hij kanker heeft, verandert. Hoe ga je hier als werkgever mee om. Dat is waar ik jou en jouw medewerker als coach mee kan bijstaan.

Coach bij kanker

Als coach werk & kanker coach ik medewerkers met kanker. Niet alleen de medewerker maar ook zijn omgeving op het werk, zoals bijvoorbeeld zijn collega’s. Als je kanker hebt komt er veel op je af, eerst de medische behandeling en dan de terugkeer in het leven van alledag. Alleen de manier waarop de medewerker dit leven van alledag ziet is verandert. En hoe gaat de medewerker en ook jij als werkgever mee om. Hoe komt de medewerker weer tot zijn recht, met de klachten die hij overgehouden kan hebben aan de behandelingen. Hoe wordt werk weer wat het voor hem betekende.

Welke vraagstukken kan je tegenkomen?

Als een medewerker kanker krijgt treft dit zijn hele (sociale) kring. De medewerker, zijn collega’s, jou als werkgever, het gezin, familie en vrienden van de medewerker.

Je loopt zelf tegen vraagstukken aan, zoals:

  • Je medewerker heeft kanker en wil blijven werken, wil minder werken, wil een andere functie;
  • Hoe communiceert je in je team als een medewerker ziek is of weer terugkomt?
  • Hoe gaat het team om met de beperkingen van de medewerker?
  • Je medewerker heeft een partner met kanker; hoe voorkom je uitval?
  • Hoe zorg je voor een effectieve begeleiding en ondersteuning daarin voor jezelf?

Dit zijn maar een paar voorbeelden van situaties die je als werkgever kan tegenkomen. Ziekteverzuim en re-integratie regels zijn vaak geregeld, maar deze ziekte gaat vaak nog een stap verder. Als een medewerker terugkeert op de werkvloer kan er sprake zijn van een fysieke en psychische problemen. Hoe zit het met de belastbaarheid?

Waarom een coach Werk & Kanker?

Een coach Werk & Kanker geeft de medewerker extra begeleiding tijdens de ziekte- en herstelperiode. Door het voeren van gesprekken en het doen van opdrachten, helpen bij het ontdekken van wat er werkt voor deze medewerker en wat er juist niet werkt.

Weer zicht krijgen op mogelijkheden, omgaan met beperkingen om op een andere manier in het leven te staan. De medewerker te helpen met de communicatie met jou en zijn collega’s. Duidelijk vragen wat je wilt en waar je tegen aanloopt en omgaan met de regelgeving rondom de Wet Poortwachter.

Werk is voor veel mensen een belangrijk deel van hun identiteit.